Są o niebo lepsze niż kupne głównie dlatego, że są dużo smaczniejsze.
Będziemy potrzebować:
2 kg świeżych ogórków gruntowych (jeszcze kłujących)
3-4 ząbki czosnku
pęczek świeżego kopru
cały duży liść chrzany lub ok. 5 cm korzeń chrzanu świeżego
duży słój lub inne naczynie
woda
sól
Sposób przygotowania:
- umyć dokładnie ogórki, koper (nie obcinamy korzeni)
- umyć i oskrobać korzeń chrzanu i przekroić na 4 części
- obrać czosnek
- zagotować ok 2,5ltr wody
Układamy następną warstwę ogórków i na to resztę chrzanu i czosnku po czym przykrywamy do końca ogórkami.
Gdy woda się już zagotuje wsypujemy do niej 2,5 łyżki (nieczubate) soli i zalewamy ogórki.
Żeby ogórki nie wypływały możemy od góry przycisnąć je słoikiem wypełnionym wodą.
Po około dwóch dniach ogórki nadają się do jedzenia.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz