środa, 5 czerwca 2013

Domowe ogóki malosolne - przepis mojej babci

Po długiej zimie i jedzeniu "gotowych" dodatków do obiadu stęskniłam się za świeżymi domowymi ogórkami małosolnymi.

Są o niebo lepsze niż kupne głównie dlatego, że są dużo smaczniejsze.



Będziemy potrzebować:

2 kg świeżych ogórków gruntowych (jeszcze kłujących)
3-4 ząbki czosnku
pęczek świeżego kopru
cały duży liść chrzany lub ok. 5 cm korzeń chrzanu świeżego
duży słój lub inne naczynie
woda
sól




 Sposób przygotowania:

  1. umyć dokładnie ogórki, koper (nie obcinamy korzeni)
  2. umyć i oskrobać korzeń chrzanu i przekroić na 4 części

  1. obrać czosnek
  2. zagotować ok 2,5ltr wody
Na dno słoika lub innego naczynia układamy koper, następnie warstwę ogórków, połowę chrzanu i czosnku (można przekroić każdy ząbek na pół  ).








Układamy następną  warstwę ogórków i  na to resztę chrzanu i czosnku po czym przykrywamy do końca ogórkami.

Gdy woda się już zagotuje wsypujemy do niej 2,5 łyżki (nieczubate) soli i zalewamy ogórki.

Żeby ogórki nie wypływały możemy od góry przycisnąć je słoikiem wypełnionym wodą.

Po około dwóch dniach ogórki nadają się do jedzenia.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz