Niezwykle lekkie i pyszne rogaliki - Wasze dzieci je pokochają :)
Składniki
- masło 200g (koniecznie prosto z lodówki)
- serek homogenizowany waniliowy ok. 300g
- 2 szklanki mąki tortowej
- 4 jabłka
Sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucamy mąkę, masło i serek homogenizowany. Masło należy
rozgnieść w palcach lub drobno posiekać tak aby w powstałej masie były
grudki.
Z zagniecionego ciasta uformować 4 kulki i włożyć na minimum dwie godziny do lodówki (można do zamrażalnika).
W czasie jak ciasto nam się chłodzi obieramy jabłka, wyciągamy gniazdka i kroimy każde na 8 cząstek.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek (żeby
nie był zbyt gruby) i dzielimy radełkiem lub nożem na 8 równych części.
Po zewnętrznej (tej szerszej ) stronie trójkąta kładziemy cząstkę jabłka
i zwijamy ku węższemu końcowi i w ten oto sposób moje kuchareczki
powstał na przepiękny rogalik :)
Rogaliki układamy na blaszce najlepiej na papierze do pieczenia i
wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 20-25 minut (aż się
zarumienią)
Po ostygnięciu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Z podanych przeze mnie składników wychodzi ok. 32 rogalików
SMACZNEGO!!!
Dajcie znać jakie są Wasze wrażenia po wypróbowaniu tego przepisu...
na obu blogach masz weryfikację obrazkową. to bardzo utrudnia dodawanie komentarzy.
OdpowiedzUsuńsuper rogaliki